p1010618_redigerad-1-e1360498277383Jag heter Sophie Zhang Rothmyr. När jag var barn i 70-talets Shanghai besökte jag och min bror ofta mormor. Vi fick godis ifrån en  stor urna. Det fanns många urnor i hennes hem och jag var alltid nyfiken på vad som fanns inuti de andra. Långt senare berättade min mor att det var örter och att familjen drivit klinik för traditionell kinesisk medicin tills 1940-talet. Min släkt har alltid varit engagerad inom kinesisk medicin. Min morbror har varit  traditionell kinesisk läkare hela sitt liv. På den tiden fanns inte samma möjligheter för kvinnor att studera medicin men min mor skaffade sig stort kunskap om örtmediciner och det som kallas i väst kallas för ”functional food”. Mitt intresse för kinesisk medicin har jag haft så länge jag kan minnas.

Själv valde jag dock en annan yrkesväg, jag studerade engelska och ekonomi på Shanghai Universitet, och sedan vidare till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg. Mitt intresse för akupunktur och traditionell kinesisk medicin låg hela tiden latent. Senare i samband med en längre utlandsvistelse fick jag tid och möjlighet att utbilda mig inom området. Jag valde att först studera akupunktur vid Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, och därefter i skolmedicin för alternativ medicinare vid Naturmedicinska Fackskolan. Avslutningsvis en utbildning under 3 år vid Jian Shi Skolan i Göteborg. Jag är medlem i Svenska Akupunkturförbundet, och också utbildad Qigong instruktör enligt Biyun metoden under Qigong mästare Fan Xiulan.

Sedan 10 år driver jag min klinik, Jadepoints, inom traditionell kinesisk medicin i Västra Frölunda i sydvästra Göteborg. Jag har valt namnet med tanke på jadestenens vackra gröna lyster för mig står det färgen för hälsa och naturlighet. Jade är starkt symbolisk i Kina och står för passion, skönhet, visdom, ärlighet och inte minst för välbefinnande.

Om mig 2